6 steg för att hantera en dödsbotömning
Att ta itu med dödsbotömning är tyvärr något som de allra flesta någon gång i sina liv behöver ta sig igenom. Det är en process fylld med minnen, saker som har varit viktiga, och ofta en känsla av att varje föremål berättar något om den som gått bort. Även om det är en process som kan kännas extremt jobbig, finns det några saker du kan tänka på för att underlätta det hela.
1. Börja med det viktigaste
Först och främst – ta din tid. Det är sällan någon brådska, och det är helt okej att känna sig överväldigad. Börja gärna med saker som är mest nödvändiga, som att gå igenom viktiga papper och dokument. Det kan röra sig om testamenten, bankuppgifter eller försäkringar som kan behöva åtgärdas tidigt i processen. Om du känner att det blir för mycket, kan det vara skönt att ta hjälp av en vän eller familjemedlem.
2. Skapa en lista och prioritera
Ett steg som kan göra saker och ting lite lättare är att göra en enkel lista över vad som finns. Kanske kan du skriva ner vilka större möbler eller föremål som finns, men också mindre personliga saker som fotografier, smycken eller andra minnessaker. Att få en översikt med hjälp av fysiska listor kan hjälpa dig att samla tankarna och hjälpa dig att se vad du vill behålla, vad som kan ges bort eller säljas. Kom ihåg att du inte behöver bestämma allt på en gång.
3. Fundera över vad som ska behållas och vad som kan gå vidare
Att välja vad som ska behållas är en personlig process, och du ska inte känna dig tvungen att göra dig av med saker för snabbt. De föremål som påminner mest om personen kan ge tröst längre fram, så behåll det du känner dig nära. Ibland kan saker skänkas till andra familjemedlemmar, eller kanske doneras till välgörenhet om det känns rätt. Vissa saker kan också ha ett värde som är större än man först tror, såklart känslomässigt men också i vissa fall ekonomiskt.
4. Planera för hur tömningen ska genomföras
När du är redo att börja rensa ut, kan det vara bra att planera för själva tömningen. Kanske hyr ni ett fordon för större saker, eller bokar ett företag som kan hjälpa till. Det kan vara skönt att slippa hantera allt själv, både praktiskt och emotionellt.
5. Ge dig själv tid att sörja och minnas
Kanske det viktigaste av allt – ge dig själv tid att bearbeta allt som dödsbotömningen innebär. Det är helt normalt att känna ett behov av att stanna upp och minnas längs vägen. Att gå igenom någons tillhörigheter kan väcka många minnen och känslor, och det är okej att låta det ta tid. Vissa dagar kanske det känns lättare, och andra dagar kan vara tyngre.
6. Var inte rädd för att be om hjälp
Slutligen, kom ihåg att du inte är ensam. Vi har hjälpt många familjer med dödsbotömning i Ulricehamn, och många många människor har gått igenom samma sak. Tveka inte på att höra av dig om du behöver hjälp med dödsbotömning, vi är bara ett telefonsamtal eller mail bort.