Helhetslösningar för dödsbon
När vi utför en värdering av ett dödsbo räknar vi ut värdet på plats. Du får direkt reda på summan och vi räknar ut kostnaden för det arbete du vill få gjort. På detta sätt kan du omedelbart få resultatet av vår beräkning.
Våra tjänster inom dödsbohantering
Alltjänst i Väst erbjuder omfattande tjänster inom dödsbohantering i Ulricehamn och dess omnejd. Med vår erfarenhet och expertis tar vi hand om alla delar av processen för att minska stressen och besväret som ofta följer denna känslosamma tid. Vi ser till att alla aspekter hanteras med omsorg och respekt, alltid anpassade efter kundens behov.
Värdering
Uppköp
Tömning
Städ
VArföR VÄLJA OSS FÖR DIN STÄDNING AV DÖDBO i Ulricehamn?
Att vara kund hos oss är enkelt, smidigt och prisvärt då vi utför samtliga tjänster själva. Som kund hos oss får du självklart alltid garanti på allt och givetvis har vi ansvarsförsäkring. Vi kan även hjälpa dig att lämna till auktionshus för försäljning och vi samarbetar i dagsläget med Göteborgs Auktionskammare och Trollhättans Auktionsverk. Vi finns där för dig under hela processen och gör din dödsbotömning och städning så smidig som möjligt.
Hur går en dödsbotömning till?
Dödsbotömning i 6 steg
- Inventering och sortering: Först börjar vi med en inventering och sortering av föremål i bostaden.
- Rensning av personliga tillhörigheter: Nästa steg är att rensa bort personliga tillhörigheter och föremål som inte längre behövs eller önskas av familjen eller arvtagarna. Detta kan inkludera kläder, möbler, dekorationer och andra personliga föremål.
- Städning av bostaden: Efter att personliga tillhörigheter har tagits bort, genomförs en grundlig städning av bostaden. Detta kan innebära dammsugning, dammtorkning, rengöring av ytor, fönsterputsning och desinfektion av utrymmen.
- Reparationer och underhåll: Om det finns behov av reparationer eller underhåll i bostaden, såsom målning, byte av mattor eller reparation av apparater, kan vi självklart hjälpa er med detta också inför en eventuell försäljning eller uthyrning.
- Avyttring av överblivna föremål: Efter att städningen är klar och eventuella reparationer har utförts, kan återstående föremål som inte ska behållas eller säljas avyttras på lämpligt sätt. Detta kan inkludera att anlita en sophämtningstjänst eller att donera möbler och andra föremål till välgörenhetsorganisationer.
- Slutförande av processen: När dödsbostädningen är klar, inspekterar vi bostaden noggrant för att säkerställa att allt är i ordning och att ingenting har blivit överlämnat. Efter det kan bostaden vara redo för visning eller för att överlämnas till nya ägare.
Här kan du läsa mer om att hantera en dödsbotömning: Se inlägget
Bouppteckning i Ulricehamn
Vad är en bouppteckning?
Under bouppteckningen listar man tillgångar såsom fastigheter, bankkonton, försäkringar, fordon och andra ägodelar. Samtidigt noteras eventuella skulder som den avlidna personen hade vid tidpunkten för sin död. Denna process är viktig för att fastställa den avlidnas totala tillgångar och skulder samt för att följa lagliga krav och bestämmelser kring arv och fördelning.
Efter bouppteckningen
Läs mer om juridiska moment vid tömning av dödsbo
Vanliga frågor om dödsbotömning
Att hantera ett dödsbo och genomföra en bouppteckning kan vara en komplex och känslomässigt påfrestande process. Nedan besvaras tio vanliga frågor som ofta uppstår i samband med dödsbotömning och bouppteckning.
Vad är en bouppteckning?
En bouppteckning är en skriftlig sammanställning av den avlidnes och, i förekommande fall, den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder vid dödsfallet. Den fungerar som dödsboets legitimationshandling och är nödvändig för att exempelvis avsluta bankkonton eller sälja egendom.
När måste en bouppteckning göras?
Bouppteckningen ska upprättas inom tre månader från dödsdagen och därefter skickas in till Skatteverket inom en månad efter upprättandet, det vill säga senast fyra månader efter dödsfallet.
Vem ansvarar för att bouppteckningen blir gjord?
Det är dödsbodelägarna, det vill säga arvingar och universella testamentstagare, som ansvarar för att bouppteckningen upprättas. De kan välja att göra det själva eller anlita professionell hjälp, exempelvis en jurist eller begravningsbyrå.
Vilka ska kallas till bouppteckningsförrättningen?
Alla dödsbodelägare, efterlevande make eller sambo samt efterarvingar ska kallas till bouppteckningsförrättningen. Det är viktigt att dessa personer får en formell kallelse i god tid före förrättningen.
Vad händer om dödsboet saknar tillgångar?
Om den avlidne saknar tillgångar utöver det som krävs för att täcka begravningskostnader och andra utgifter relaterade till dödsfallet, kan en dödsboanmälan ersätta bouppteckningen. Detta hanteras av socialnämnden i den avlidnes hemkommun.
Kan man göra bouppteckningen själv?
Ja, det är möjligt att upprätta en bouppteckning privat. Det kräver dock noggrannhet och kunskap om gällande regler. Många väljer att anlita professionell hjälp för att säkerställa att allt blir korrekt.
Vad är skillnaden mellan bouppteckning och arvskifte?
Bouppteckningen är en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder vid dödsfallet. Arvskiftet är den process där arvet faktiskt fördelas mellan arvingarna enligt bouppteckningen och eventuellt testamente.
Vad kostar en bouppteckning?
Kostnaden för en bouppteckning varierar beroende på komplexiteten i dödsboet och om man anlitar professionell hjälp. Vissa juristfirmor erbjuder fasta priser från cirka 8?995 kronor, men priset kan bli högre vid mer komplexa situationer.
Vad händer efter att bouppteckningen är registrerad?
När Skatteverket har registrerat bouppteckningen fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet. Därefter kan dödsbodelägarna exempelvis avsluta bankkonton, sälja egendom och genomföra arvskifte.